Hemmagjorda underbara baguetter

Perfekta baguetter som min man bakade en dag. Trodde att han drev med mig när han sa att han hade bakat dem själv. Jag var helt säker på att han hade köpt dem:-) Det skrattade vi länge åt..........

När jag bad om receptet märkte jag att det inte var nåt för amatörbagaren/bagerskan men han menar att det är inte mycket jobb med dem, men mycket väntan.
Så här ser de ut innan de ska in i ugnen:

Mumma!

Recept:

Vetemjöl
65% vatten
2% salt
1,5% jäst

Utgå från vetenjölet i vikt och sedan mät ut resten.
Exempel: 1000gram vetemjöl 650gram vatten 20 gram salt 15 gram jäst.

Knåda i maskin till silkeslen deg, låt jäsa 1 timme.
Knåda ihop försiktig och jäs en timme till.
Dela upp degen i baguette storlek och låt vila i 15 minuter.
Baka ut till baguette form och snitta tre gånger snett över baguetten utan att knåda ut för mycket bubblor, jäs ca 2h på plåten. (Han lägger dem i ugnen med ungslampan på samt en skål med så varmt vatten som möjligt för att undvika att ytan torkar för torkan förhindrar jäsningen).
Baka 18 minuter i 225 grader. Spraya in ganska mycket vatten med blomspruta efter 2-3 minuter.
Öppna ugnsluckan de sista minuterna så vattenångan åker ut.
Efter 3-4 minuter borde de vara gyllenbruna.


Ett superbra tips är att använda olja på händer och verktyg vid all hantering av degen då degen är lös och klibbig. Använd helst inte vetemjöl för man råkar lätt knåda i för mycket.

Hemmagjord blåbärssylt är ett måste att ha på när man har färska baguetter hemma:-)

Ska säga att han använde en baguetteplåt som han fick i födelsedagspresent och den gör att man får de små hålen i botten och att de blir knapriga:-)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Lidl Singer Overlock billig prisvärd eller dålig?

Bygga in ovanmarkpool, Bestway Power Steel

Sy babymössa mönster