Få ett mejl när ett nytt inlägg publiceras

måndag 21 april 2014

Ny etikett, Fruktträdgårdsdrömmen

Nu är det dags att ta tag i någonting som jag längtat efter sedan vi flyttade till gården och planterade våra första fruktträd! Drömmen om en blomstrande och fruktbärande fruktträdgård. Har bilden i huvudet om flera fruktträd där barnen kan gå och plocka frukt och bär, med en eller flera bänkar och viloplatser i skuggan! En plats perfekt för hönsen att hjälpa oss med fallfrukten på hösten:-)

Vi bestämde oss för fem år sedan att ha fruktträden bakom stallet, en gammal odlingsplats som idag är lite igenvuxen och tom på levande träd. Vi har fått alla träd förstörda av rådjur och harar och felet är helt och hållet mitt då jag både tagit bort skydd för tidigt och haft dålig kunskap om trädets skötsel och behov! Bakom stallet kan vi njuta av en plats en liten promenad från huset och vi slipper plocka fallfrukt som tokar:-)

Vi har en liten blomsterhandel i Tidaholm där det finns fruktträd och lite annat till trädgården och jag har sett på deras hemsida att de har trädgårdskurser. Under maj har de kurser om Frukt & Bär och jag ska se om jag kan försöka anmäla mig för att lära mig mer om skötsel och plantering.

Närmaste tiden har vi bestämt oss för att försöka kolla träd och planera för återuppbyggnad av fruktträdgården. Det får bli två till tre träd i år som planteras noga efter konstens alla regler och som skyddas ordentligt av stammskydd och hönsnät! En ring runt trädet med barkmull och mycket vatten, med tiden lite brunnen hönsgödsel för att ge mycket näring!

Lillsessan fick ett Discovery äppelträd på sin namngivning och det måste ersättas snabbt så hon kan få sitt träd tillbaka. Vi kommer antagligen ha namngivning igen för nästa barn under våren nästa år (eller sen höst) och då kan vi fylla på med mer träd! Då får barnen varsitt träd som bara är deras:-)

Om det finns några fler trädgårdsentusiaster med kunskap om träd tar jag gärna emot tips och länkar till era bloggar där jag kan få lite tips och kloka råd:-) Jag behöver all hjälp jag kan få!!!

Häng med på vägen!

Kram till er alla!!Måste börja med att läsa på:-)


Så här ska det se ut en en dag igen:-) Bild för två år sedan innan de blev förstörda...1 kommentar:

Anonym sa...

Trädgårdsdrömmar det alla ska ha,som bor på landet.
Nästan ett måste och då ska med gröna fingrar kan göra vad man vill.
Kram!M