Höns Kalkben

Har upptäckt kalkben på några av hönsen ute i hönshuset och igår kväll fick de salva mot det. Kalkben innebär att små kvalster sätter sig under plåtarna på benen som gör att de reser sig. Hönsen får ont av detta om de får gå för länge med det och det sprider sig fort. Konstigt nog har jag upptäckt att vissa av mina raser inte får detta. Hönsen med smala och mindre grova ben har aldrig fått det. Kan vara så att plåtarna sitter tätare på dessa! Hela hönshuset är nystädat och pinnar måste bytas ut eftersom benkvalstren sitter även i dem, eller så behandlar man även pinnen. Använder man pinnar från skogen med rätt storlek (ca 4-6 cm i diameter) så är det lätt att byta ut mot fräscha pinnar.

Varje höna som har bankvalster ska smörjas in noga med Hästsalva. Salvan är fet och gör att benen mjukas upp och fettet kväver kvalstren. Efter ett tag plockar hönan själv bort de gamla skorporna som är kvar på benen och hönan får fina ben igen.  Man måste se till att man får in tjockt med salva under plåtarna för att få ett riktigt tjockt lager.Kan hända att behandlingen behöver upprepas på vissa höns, men av min erfarenhet räcker det med en behandling. Jag behandlade även några av de hönsen som var ok, de får mjuka och fina ben av ett tunt lager salva:-)

Hade detta för några år sedan och då fungerade höstsalvan bäst. Har även testat matolja. Då doppar man hönans ben i oljebad upprepade gånger, men jag tycker att det tar lång tid innan man blir av med det och ett himla jobb att doppa varje hönas ben varje kväll i ca en vecka. Tycker att de blir av med kvalstren snabbare med hästsalvan.








Kommentarer

jarskaveln sa…
Om man skall behandla pinnar vad tar man då?
Krissie sa…
Hej roligt att du läser bloggen😊 jag brukar byta ut mina pinnar mot nya. Kan man är det bra att låta dem ligga ute i solen över dagen om man vill spara de man har (så gör jag med inredning bajsbrädan under sommaren) pinnar har jag behandlat både med hovsalvan eller med matolja!
jarskaveln sa…
Tack för svar!Ung så tänkte jag!

Populära inlägg i den här bloggen

Lidl Singer Overlock billig prisvärd eller dålig?

Bygga in ovanmarkpool, Bestway Power Steel

Sy babymössa mönster